ازدواج با افراد دارای شرایط خاص
انتخاب همسر و ازدواج یکی از مهمترین انتخابهای ما در طول زندگی میباشد که بر روی بسیاری از جوانب اثرگذار است. هیچ ازدواجی وجود ندارد که بدون مشکل باشد و همه چیز در ایده آلترین حالت ممکن پیش برود. در همه زندگیهای مشترک چالشهایی وجود دارد که یک امر طبیعی میباشد. اما افراد باید قبل از هر انتخابی به چالشهای پیش رو آگاهی داشته باشند و این مهارت را کسب کنند که چگونه آنها را پیش ببرند. در این میان ازدواج با افراد دارای شرایط خاص ممکن است چالشهای عمیقتری را به وجود بیاورد.
ازدواج با افراد معلول
اگر بخواهیم در این مورد مفصل صحبت کنیم در ابتدا باید به معنی معلولیت اشاره کنیم. معلولیت به طور کلی به تمامی آسیبهای ناشی از یک ناتوانی خاص گفته میشود. علت ابتلا به معلولیت میتواند در هر فردی متفاوت باشد. برخی از افراد به صورت ژنتیک معلول به دنیا میآیند. برخی از افراد در زمان بارداری مادر به واسطه شرایطی که به جنین آسیب میرسد دچار معلولیت میشوند. برخی دیگر در طی حوادثی مانند: تصادف،جنگ، کار و آسیبهای دیگر.. دچار معلولیت میشوند. بیماریهای جسمانی و روانی مانند دیابت، بیماری قلبی، کلیوی، پارکینسون شدید و.. باعث بروز برخی ناتوانیها در فرد میشود.
انواع معلولیتها
زمانی که فردی تصمیم میگیرد با یک فرد معلول ازدواج کند باید قبل از آن از تمامی شرایط پیش رو شناخت پیدا کند تا با تصمیمی منطقی و آگاهانه در راه مقابلش قدم بردارد.
در انواع معلولیت میتوان به اختلال بینایی، ناشنوایی یا کم شنوایی، ناتوانی ذهنی، آسیب مغزی، اوتیسم و ناتوانی جسمی اشاره کرد.
- ناتوانی ذهنی:
افرادی که دچار ناتوانی ذهنی هستند از نظر آموزشی به سه دسته تقسیم میشوند: آموزش پذیر، تربیت پذیر،ایزوله. این افراد دچار نارسایی یا تاخیر در رشد ذهنی خود شدهاند که به آنها ناتوان ذهنی میگویند. - آموزش پذیر:
افرادی که در تست هوش بهره هوشیشان کمی کمتر از افراد معمولی است میتوانند تحصیل کنند، سر کار بروند، ازدواج کنند و زندگی مستقلی را برای خود تشکیل دهند، در دسته آموزش پذیر قرار دارند. این افراد به نسبت دیگران نیاز به آموزش بیشتری دارند اما به نسبت دیگر ناتوانهای ذهنی با سختیهای کمتری مواجه هستند. - تربیت پذیر:
افرادی که در گروه تربیت پذیر قرار دارند از بهره هوشی بسیار پایینی برخوردارند. این افراد حتی در صحبت کردن دچار مشکل هستند و دایره لغات کمی دارند. عموماً بیشتر آنها اختلالاتی در سلامت عمومی بدن نیز دارند. اما با انواع توانبخشیها مفاهیم مختلف زندگی را یاد میگیرند. - ایزوله:
بهره هوشی در گروه ایزوله کمتر از عدد ۲۵ میباشد. این افراد عموماً در طول مدت زندگی بیشتر از چند کلمه نمیتوانند صحبت کنند. برخی از این افراد با داشتن اختلالات روانی شدید، مانند: اختلالات ادراکی، تفکر، حافظه، هوشیاری، عاطفی و… دارای معلولیت روانی هستند که زندگی خود و اطرافیانشان را تحت تاثیر قرار میدهند. - معلولیت جسمانی:
قطع نخاع، ناهنجاریهایی در استخوانها، نقص عضو و سایر اختلالات جسمانی در دستهبندی ناتوانی جسمی قرار میگیرند.
مشکلات روحی افراد با شرایط خاص
افرادی که دارای معلولیت هستند بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی میباشند. آنها در بسیاری از جنبههای مختلف زندگی عملکرد مختل دارند و به همین دلیل اضطراب زیادی را تجربه میکنند. کمبود عزت نفس، اعتماد به نفس و خودباوری از دیگر مشکلات افراد ناتوان است. اما در این میان هستند افراد معلولی که روحیه خود را حفظ میکنند، به تقویت اعتماد به نفس و مهارتهای زندگی میپردازند تا با وجود معلولیت بتوانند از تواناییهای دیگر خود استفاده کنند و آنها را فعال نگه دارند.
چالشهای ازدواج با افراد خاص و دارای معلولیت
- مشکلات مالی
یکی از چالشهای بزرگ این افراد مشکلات مالی میباشد. آنها به واسطه محدودیتهایی که دارند نمیتوانند سمت هر شغلی بروند و این موضوع دایره انتخاب فعالیتشان را کمتر میکند. در زمان ازدواج با این افراد باید در نظر داشته باشید که ممکن است بیشتر بار زندگی و مشکلات مالی بر دوش شما باشد. حتی اگر با یک خانم ناتوان نیز ازدواج میکنید باید در نظر داشته باشید در کنار مسائل مالی روزمره باید از پس مخارج خاص تری بر بیایید. - مراقبت کردن از افراد دارای معلولیت
زنان و مردانی که از لحاظ جسمی و روانی دارای ناتوانی هستند، نیاز به مراقبتهای خاصی دارند. شما باید در قدم اول اطلاعات بسیاری در زمینه نوع معلولیت طرف مقابلتان کسب کنید. شاید نیاز باشد هیچ وقت او تنها نماند. باید از قبل برنامه بریزید که در چه شرایطی میتوانید کامل به او رسیدگی کنید. -
کارهای منزل
عموماً جدا از کسب درآمد و شاغل بودن بیشتر کارهای خانه نیز بر عهده شماست. بسته به اینکه فرد مقابلتان از چه نوع معلولیتی برخوردار است، ممکن است نتواند کارهایی مانند آشپزی، تمیز کردن، خرید وسایل مورد نیاز را انجام دهد.
-
رابطه زناشویی
رابطه جنسی در زوجین یکی از مهمترین مسائل زندگی مشترک میباشد. باید در نظر داشته باشید که با توجه به نوع و شدت معلولیت فرد مقابلتان شاید نتوانید انواع رابطه جنسی یا پوزیشنهای مختلفی را انجام دهید. قبل از انتخاب به تمامی این موارد دقت کنید تا بعد از مدتی دچار سردی در رابطه زناشویی نشوید.
-
تفریح و سفر رفتن
شما نمیتوانید انتظار داشته باشید هر هفته به سفر یا گردش بروید. چرا که ممکن است شرایط جسمانی یا روانی همسرتان به هم ریخته باشد یا ممکن است به واسطه ناتوانیهای او برای گردش رفتن سختیهای متفاوتی را تجربه کنید.
-
بچهدار شدن
دوران بارداری خوب و سالم برای سلامت جسمی و روانی جنین نیاز است. بچهدار شدن در این شرایط نیازمند بررسی و ارزیابی دقیق میباشد. این تصمیم مسئولیت سنگینی را بر دوش هر دو نفر میگذارد.
در شرایطی که تصمیم به فرزندآوری گرفتهاید با یک پزشک متخصص در رابطه با این موضوع و شرایط خاص مشورت کنید. بعد از اطمینان از مسائل پزشکی شرایط آرامی را برای زمان بارداری و بعد از آن در منزل فراهم کنید.
ازدواج موفقیت آمیز با افراد دارای شرایط خاص
-
پرهیز از خدمات خاص
افرادی که دارای ناتوانی هستند تمایل دارند با آنها مانند بقیه برخورد شود و در اثر ترحم و دلسوزی خدمات خاصی به آنها ارائه نشود. همسر یک فرد ناتوان لازم نیست همیشه به صورت خاص رفتار کند که انگار همسرش با همه فرق میکند.
-
پرهیز از احساسات افراطی
نباید به صورت افراطی خودتان را خوش بین نشان دهید. این مسئله ممکن است فرد مقابل را خسته کند و احساس کند به او احترام نمیگذارید. گاهی نیاز است تنها همدلی کنید و به او بگویید که متوجه هستید شرایط سختی را میگذراند اما با این وجود همیشه در کنارش هستید.
-
حفظ غرور و شخصیت
سعی نکنید تمامی کارهای همسرتان را خودتان انجام دهید. با این کار به او حساس را القا میکنید که بیارزش و ناتوان است. اجازه دهید همسرتان کارهایی که میتواند را خودش انجام دهد تا احساس مفید بودن داشته باشد.
-
نادیده گرفتن حرفهای مردم
زمانی که شما آگاهانه انتخاب خودتان را کرده باشید نباید بعد از ازدواج به طعنه و کنایههای دیگران گوش دهید. تلاش کنید این حرفها را نشنیده بگیرید شما با شناخت از همه سختیها عاشق همسرتان شدید و دوستش دارید.
-
پرهیز از فداکاری بیش از اندازه
حواستان باشد شما نقش همسر را دارید و نباید به جای پرستار یا مادر همسرتان رفتار کنید.
نتیجهگیری
افراد با ناتوانیهای ویژه یا معلولیت، مانند افراد دیگر حق زندگی کردن، تجربه عشق و ازدواج را دارند. تنها نکتهای که باید بپذیریم این است که زندگی با این افراد چالشهای خودش را دارد. اما ما میتوانیم با آگاهی از شرایط و شناخت دقیق مسائل در این مسیر قدم برداریم و یک زندگی شاد و با آرامشی را تجربه کنیم. در این میان باید از یک متخصص روانشناس بزرگسال مشاوره ازدواج دریافت کنیم. چرا که نیاز است قبل از انتخاب همسر با مشاور معیارهای همسر ایده آل خود را بررسی کنیم و در مشاوره ازدواج با شناخت عمیقتری از فرد مقابلمان وارد زندگی مشترک شویم.