ازدواج
شاید بتوان گفت مهمترین انتخابی که یک فرد در طول زندگی دارد انتخاب همسر مناسب میباشد. تنها با یک انتخاب درست میتوان ازدواجی موفق داشت. با افزایش آگاهی و به روزتر شدن جوامع دریافتیم که نباید ازدواج را به یک هندوانه دربسته تشبیه کرد. بلکه باید با شناختی دقیق و چشمانی باز مسیر پیش رویمان را بررسی کنیم. امروزه زوجین با کمک مشاوره پیش از ازدواج به شناخت کاملتری از همسر آینده خود میرسند.
عوامل موثر در شکل گیری ازدواج موفق
در ازدواج موفق عوامل موثر بسیاری وجود دارد. جهان بینی و طرز تفکر شبیه به هم، رشد عاطفی و فکری، تشابه در علایق و سلیقهها، تشابه در اعتقادات، نزدیک بودن شرایط اقتصادی و تحصیلی، تشابهات فرهنگی ازمهمترین فاکتورهای ازدواج موفق به شمار میرود.
همه ما میدانیم که سن شناسنامهای تنها یک عدد میباشد. رسیدن به رشد عاطفی اجتماعی روانی میتواند در افراد متفاوت باشد. در ازدواج موفق رسیدن به بلوغ عاطفی و فکری نقش مهمی را ایفا میکند.
احتمالاً این جمله را شنیدهاید که زن و شوهر باید مکمل هم باشند و با تفاوتهایشان همدیگر را کامل کنند. با اینکه این طرز تفکر صحیح نمیباشد. زوجین باید در بسیاری از موارد مشابه همدیگر باشند. شبیه بودن علایق از فاکتورهایی است که در تمامی موارد چه کوچک چه بزرگ اثرگذار است. برای مثال زمانی که هر دو نفر تصمیم بگیرند در کنار همدیگر به یک موزیک لذت بخش گوش دهند تا زمانی که بخواهند به سفر بروند باید تشابه وجود داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است یکی از طرفین تمایل به مکانی آرام و طبیعت داشته باشد، در مقابل زوج دیگر محیطهای شلوغ و پرجمعیت را انتخاب کند.
همچنین زن و شوهر اگر هر دو تمایلات جاه طلبانه داشته باشند در این صورت درگیری کمتر خواهد بود تا زمانی که زن جاه طلب باشد و مرد به شرایط معمولی بسنده کن.د در این حالت درگیریها و تنش شدت پیدا میکند.
نداشتن تشابه در اعتقادات مذهبی میتواند باعث بروز اختلافات جدی در زندگی مشترک شود. برای مثال مرد دوست دارد به مراسم مذهبی برود و با همسر خود در سفرهای زیارتی شرکت کند اما در مقابل زن دوست دارد به مکانهای تفریحی رود و در شرایطی دور از مسائل مذهبی باشد.
مورد دیگری که در روند زندگی مشترک اثرگذار است، تشابه تحصیلی و طبقاتی میباشد. زوجین نباید با همدیگر اختلاف اجتماعی، فرهنگی، تحصیلی بالایی داشته باشند. این موارد باعث میشود ناسازگاریها شدت پیدا کنند.
زوجین باید در رابطه با مسائل زناشویی نیز طرز فکری مشابه همدیگر داشته باشند. زن و شوهر باید از نظر سرد مزاجی و گرم مزاجی همچنین فانتزیهای جنسی به یکدیگر شبیه باشند.
معیارهای ازدواج موفق
به طور کلی نمیتوان یک تعریف واحد و مشخصی از ازدواج موفق یا ازدواج ناموفق ارائه کرد چرا که ازدواج معیارهای فراوانی دارد که در هر فردی میتواند متفاوت باشد. به همین دلیل است که ضرورت دارد از یک روانشناس متخصص برای مشاوره ازدواج کمک بگیریم تا متناسب با شرایط ما راهنمایی کند. همچنین اگر ازدواج کردهایم، میتوانیم از مشاوره زوجین کمک بگیریم تا کیفیت روابط زناشویی را بالا ببریم و با کسب مهارتها بتوانیم با چالشهای زندگی مشترک بهتر روبرو شویم.
همیشه باید به همسرمان احترام بگذاریم.
یکی از اصلیترین چهارچوبهای زندگی احترام به طرف مقابل میباشد که زوجین نباید از این چهارچوب اساسی خارج شوند. احترام باعث ایجاد حد و مرزهایی میشود که طرفین با توجه به آن رفتاری از خودشان نشان میدهند که مورد پذیرش فرد مقابل باشد.
برای همسرتان شنونده خوبی باشید.
گوش دادن همدلانه یکی از مهمترین تکنیکهای بهبود ارتباط میباشد. مردان و زنان باید هنر خوب گوش کردن را یاد بگیرند هنگام صحبت با همسرتان در رابطه با مسائل مهم به او نگاه کنید گاهی صحبتهای او را تفسیر کنید و به او قوت قلب دهید. شنیده شدن یکی از نیازهای اصلی هر انسانی میباشد. باید یک تایم مخصوصی در طول روز برای این نیاز گذاشته شود نباید در حین آشپزی، رانندگی، تلویزیون دیدن و چرخیدن در فضای مجازی به صحبتهای همسرمان گوش دهیم، بلکه باید ارتباط چشمی داشته باشیم.
با همدیگر تعامل و همکاری داشته باشیم.
لازمه یک ازدواج موفق این است که زن و مرد بتوانند با همدیگر ارتباط سازنده داشته باشند. آنها باید برای رسیدن به اهداف مشترک تلاش کنند. همکاری در کارهای خانه و بیرون از واجبات هر زندگی مشترکی میباشد. نباید کارها را طبق جنسیت دستهبندی کرد. کارهای خانه باید تقسیم بندی شود و همچنین در مقابل در جامعه امروز بسیاری از خانمها در مخارج منزل کمک میکنند.
با یکدیگر صحبت کنید و نظر واقعیتان را بیان کنید.
برخی از افراد مخصوصاً خانمها توقع دارند همسرشان با شناختی که از آنها دارد بتواند ذهنشان را بخواند با اینکه این طرز تفکر بسیار اشتباه میباشد. ما باید خواستهها و نیازهایمان را صادقانه و به طور واضح بیان کنیم.
مانند روزهای اول آشنایی با همدیگر قرار بگذارید.
زن و شوهر باید تایمهای کیفی بسیاری را در کنار همدیگر بگذرانند تا پیوند مستحکمتری داشته باشند. در خانه با هم به تماشای فیلم بنشینید ، با همدیگر کیک درست کنید، کارهای خلاقانه و متفاوتی انجام دهید تا به زندگی روزمره تنوع ببخشید. در کنار این مسائل باید مانند قبل از رابطه، در بیرون قراری بگذارید. همدیگر را به شام یا ناهار دعوت کنید،کوهنوردی بروید و بیش از پیش کارهای عاشقانه انجام دهید.
انجام کارهای کوچک عاشقانه برای داشتن یک ازدواج موفق بسیار موثر میباشد.
به همسرتان بدون دلیل گل هدیه دهید. یک یادداشت عاشقانه در کیف پول او بگذارید. غذای مورد علاقه آن را درست کنید. همدیگر را سورپرایز کنید. بدون مناسبت برای همدیگر کادو تهیه کنید. با هم به تماشای غروب بنشینید و چای بنوشید. انجام بسیاری از کارها هزینه زیادی نمیخواهد اما تاثیر زیادی در رابطه میگذارد.
از طلاق و جدایی صحبت نکنید.
برخی از زوجین با کوچکترین اختلاف نظری بحث طلاق را پیش میکشند و طرف مقابل را از این طریق تهدید میکنند. این کار راه حل بالغانه برای مشکلات نمیباشد و آسیبهای بسیاری را به دنبال دارد. صحبت دائم از طلاق باعث میشود صمیمیت در رابطه کمتر شود.
از دیگر معیارهای ازدواج موفق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با همدیگر اهداف بلند مدت داشته باشید.
- با خانواده همسر رابطه مسالمت آمیز و محترمانه داشته باشید.
- سعی کنید همسرتان را کنترل نکنید.
- توهم و تخیلات غیر واقعی را در ازدواج کنار بگذارید.
- با همسرتان رفتاری مهربان داشته باشید و برای شادی یکدیگر تلاش کنید.
- همیشه از همسرتان تعریف کنید و ویژگیهای مثبت او را پررنگ کنید.
- توقعات نابجا را کنار بگذارید.
- نسبت به وظایف خود مسئولیت پذیر باشید.
- شخصیت همسرتان را بپذیرید.
- ارتباط موثر با همدیگر برقرار کنید.
جمعبندی
در جواب سوال ازدواج موفق چیست؟ نمیتوان یک تعریف کلی ارائه کرد چرا که برخی از افراد دائم تلاش میکنند که هیجان رابطه را حفظ کنند و همدیگر را دوست داشته باشند آنها فکر میکنند در این صورت است که ازدواج موفق دارند در مقابل زوجهای دیگری هستند که برای آرامش و امنیت رابطه در تلاش هستند. ازدواج موفق این نیست که زوجین در آن هیچ گونه مشکلی نداشته باشند بلکه اختلاف نظر در هر خانوادهای میتواند پیش بیاید. مهم آن است که بدانیم چگونه از پس مشکلات بر بیاییم. ازدواجی که زوجین در آن از کنار هم بودن لذت میبرند، با کمک یکدیگر از مشکلات و چالشها عبور میکنند، احساس آرامش دارند، برای آینده اهداف مشترکی دارند، میتواند ازدواج موفقی باشد.